Wat kost gokken jou? Stop op tijd 18+
17:25
LeoVegasLeoVegas

EK Voetbal 2024 Groep B

In Groep B zullen Spanje, Kroatië, Italië en Albanië het tegen elkaar opnemen, met de openingswedstrijden gepland voor 15 juni in Berlijn en Dortmund. Uiteindelijk was Groep B de loting waar geen enkel team op had gehoopt . Alle sterke kanshebbers - Spanje, Italië en Kroatië - zouden een betere kans hebben gehad om door te stoten naar de knock-outfase als ze in een minder competitieve groep waren geplaatst.

De loting is helemaal ongelukkig voor Albanië, aangezien algemeen wordt verwacht dat zij vroegtijdig zullen worden uitgeschakeld, gezien de teams waartegen ze het moeten opnemen.

Teams in Groep B

Spanje

Spanje is het team uit Groep B met de grootste kans om door te stoten naar de knock-outfase. Ondanks een bijna perfecte kwalificatiereeks, met slechts een nederlaag tegen Schotland, boekte Spanje van juni tot november vorig jaar alleen maar overwinningen. Hun zegereeks werd beëindigd door een verlies tegen Colombia in maart.

Hoewel dit huidige Spaanse team niet dezelfde is als de iconische teams uit het verleden, hebben ze een nieuwe generatie spelers en een andere speelstijl die is aangepast aan het moderne voetbal. Spelers zoals Rodri zullen essentieel zijn voor Spanje dit keer, maar ze zullen ook enkele talenten missen vanwege recente blessures. Spanje heeft ook behoefte aan een stabiele spits, aangezien geen enkele speler meer dan vier doelpunten scoorde tijdens de kwalificatiecampagne. Er is speculatie over de aanvallende capaciteiten van het team tegen sterkere concurrentie, wat hun grootste zwakte zou kunnen zijn.

Italië

Italië's onverwachte overwinning op het EK 2020 toonde hun neiging om te triomferen in toernooien tegen de verwachtingen in. Hun recente vorm is echter niet zo inspirerend, aangezien ze zich niet wisten te kwalificeren voor de laatste twee Wereldkampioenschappen.

Ondanks dat ze achter een zeer sterk Engels team eindigden in hun kwalificatiegroep, behaalde Italië slechts 14 punten, hetzelfde als het op de derde plaats geëindigde Oekraïne, en werd tweede dankzij het doelsaldo. Hoewel Italië wat succes boekte in de vriendschappelijke wedstrijden in maart tegen Ecuador en Venezuela, kunnen deze overwinningen weinig betekenen wanneer ze sterkere teams zoals Kroatië en Spanje tegenkomen.

Kroatië

Op basis van de FIFA-ranglijst is Kroatië het achtste beste team in Europa. Het team verzekerde zich van een plek in Duitsland als runner-up in hun groep, achter Turkije, waarbij beide teams hun uitwedstrijden tegen elkaar wonnen. Hun kwalificatiecampagne was weinig inspirerend, met slechts één punt uit de wedstrijden tegen Wales en nipte overwinningen op Armenië. Kroatië presteerde recent uitzonderlijk op het WK, met een finale en twee halve finales, vergeleken met hun beste resultaten op het EK, die twee kwartfinales zijn.

De ervaren aanvoerder Luka Modrić, 38 jaar oud, blijft vitaal voor Kroatië, met ondersteuning van Manchester City's Mateo Kovačić en Joško Gvardiol en Andrej Kramarić als topscorer tijdens de kwalificatie. Ondanks hun potentieel staat Kroatië voor een uitdagende groep in Duitsland, en hun oudere spelers zouden het moeilijk kunnen krijgen om opnieuw te verrassen.

Albanië

Albanië staat voor een zware uitdaging in Groep B en maakt slechts hun tweede optreden op de Europese Kampioenschappen na als eerste te zijn geëindigd in hun kwalificatiegroep. Ondanks hun indrukwekkende kwalificatiecampagne, resulteerden recente vriendschappelijke wedstrijden in nederlagen tegen Chili en Zweden. Onder leiding van manager Sylvinho krijgt Albanië een boost met de terugkeer van Armando Broja, die weer fit is en in vorm is bij Fulham, na de kwalificaties te hebben gemist. Met Broja afwezig vanwege blessures in het begin van hun campagne, stapten Jasir Asani en Nedim Bajrami op, die elk drie doelpunten scoorden en waarschijnlijk opnieuw sleutelspelers zullen zijn.

Mooiste wedstrijd in Groep B

Groep B bevat de topkandidaten Spanje en Kroatië, die het meteen tegen elkaar opnemen. Het winnende team zal een enorme morele boost krijgen. Deze vroege clash kan aanzienlijke gevolgen hebben voor de voortgang naar de volgende ronde. Voor de verliezers zal de druk echter zeker toenemen.

Belangrijke spelers in Groep B

David Raya: De 28-jarige doelman is opgenomen in de voorlopige selectie van Spanje voor het EK 2024 en zal waarschijnlijk starten voor Unai Simon als eerste doelman. Keepers worden zelden genoemd als invloedrijke spelers, maar hun prestaties kunnen cruciaal zijn voor het succes van een team. David Raya won de Golden Glove met Arsenal in de Premier League dit jaar, en zijn prestaties tijdens de campagne waren cruciaal voor het succes van zijn club.

Gianluigi Donnarumma: Donnarumma, de enige doelman die ooit tot "Man van het Toernooi" is verkozen op een Europees Kampioenschap, speelde een cruciale rol in de overwinning van Italië in de laatste finale. De wedstrijd kwam neer op strafschoppen, en de twee reddingen in de eindfase waren de duidelijke redenen waarom Italië de huidige kampioen van Europa is.

Mogelijke eindstand Groep B

Het voorspellen van de uitkomsten in deze groep is een moeilijke opgave, met de enige bijna zekerheid dat Albanië waarschijnlijk als laatste zal eindigen. We verwachten meerdere gelijke zijn, gezien de recente spannende wedstrijden tussen de kanshebbers. Bijvoorbeeld, de laatste drie ontmoetingen tussen Kroatië en Italië eindigden in 1-1 gelijke spelen (hoewel ze elkaar sinds 2015 niet meer hebben ontmoet). Spanje speelde ook gelijk tegen beide teams tijdens Euro 2020 en met Kroatië in de Nations League meer recentelijk.

Dat gezegd hebbende, Spanje, dat het afgelopen jaar het sterkst was, wordt favoriet geacht om de groep te winnen, gevolgd door Italië. Kroatië zal waarschijnlijk nipt als derde eindigen, met Albanië vrijwel zeker als laatste in de eerste fase.

  • Spanje
  • Italië
  • Kroatië
  • Albanië

Sorry!

Helaas is LeoVegas momenteel niet beschikbaar in je land.