Terug

EK 2024 Groepsfase

Het Europees Kampioenschap 2024, een van de grootste voetbaltoernooien, wordt dit jaar in Duitsland gehouden. De reis begint op 14 juni met de langverwachte groepsfase. In deze fase strijden teams hevig voor hun plaats in het toernooi en hopen ze de toon te zetten voor de rest van het toernooi. Is het te vroeg om in de groepsfase al een beeld te krijgen van wie het EK gaat winnen? Wat ons betreft niet/

Format en regels

Dit jaar doen er 24 teams mee aan het toernooi. De kwalificatiefase begon in maart 2023 en eindigde in november van dat jaar. Het enige team dat zich niet hoefde te kwalificeren is Duitsland, omdat zij gastheer zijn. Na een spannend kwalificatietoernooi weten we sinds eind november eindelijk eindelijk welke 24 teams meedoen aan het EK. Inmiddels zijn de groepen bekend en begint het toernooi op 14 juni 2024.

Elke ploeg mag 26 spelers meenemen, wat de managers veel flexibiliteit biedt. Wedstrijdofficials worden uit heel Europa en daarbuiten gekozen om de integriteit van het toernooi te waarborgen. Na de groepsfase gaan de beste twee teams van elke groep door naar de achtste finales. De andere vier teams worden bepaald door de best geplaatste nummers drie uit de groepen, wat een tweede kans biedt voor teams die al bijna naar huis moeten.

Teams

19 van de 23 gekwalificeerde teams hebben al eerder aan dit toernooi deelgenomen, maar we zullen ook enkele nieuwe gezichten zien. Er zijn ook opvallende afwezigen, zoals Zweden, Rusland, Finland en Wales, die, hoe teleurstellend dan ook, dit jaar niet meedoen.

Hoewel sommige teams zoals Portugal, Frankrijk, Duitsland of Engeland als duidelijke favorieten kunnen worden gezien, is het toernooi een podium voor potentiële underdogs om te schitteren. De experts hebben het niet altijd bij het juiste eind. Dat bewijzen de Europese titels van Griekenland in 2004 en Denemarken in 1992 wel. Dat toont ook gelijk aan hoe onvoorspelbaar het EK daadwerkelijk kan zijn. Tal van teams zouden hun voorbeeld kunnen volgen en op verrassende wijze Europees kampioen worden.

Knock-out Fase

Het toernooi krijgt vorm in de knock-out fase. Voor velen begint het echte toernooi pas hier, omdat het nu echt erop of eronder is. Een keer je dag niet hebben en je ligt uit het toernooi. In de knock-out fase krijgen we een duidelijker beeld van wie de trofee mee naar huis kan nemen. Er zijn geen gelijke spelen meer vanaf nu; eindigt een wedstrijd in een gelijkspel, dan volgt er verlenging en daarna strafschoppen als er nog steeds geen winnaar is.

De topfavorieten zijn waarschijnlijk Duitsland, Spanje, Engeland, Frankrijk, België en Portugal, wat betekent dat we deze teams misschien pas in de kwartfinales tegen elkaar zien spelen. De knock-out fase bestaat uit acht wedstrijden, waarbij de winnaars van elke wedstrijd doorgaan naar de volgende ronde, de kwartfinale.

Uiteindelijk zijn er op 14 juli in de finale van het Europees Kampioenschap twee ploegen die uit gaan maken wie de Henri Delaunay trofee mee naar huis neemt. Heb jij al een vermoeden wie het EK gaat winnen? Zet dat nog snel in met prachtige outright odds op het EK.

EK voetbal 2024 Groep A

Wie zijn de kanshebbers op het EK in Groep A: Met Duitsland, Hongarije, Schotland en Zwitserland is dit een zeer interessante poule. Is het gastland favoriet of kan een ander land verrassen?

EK Voetbal 2024 Groep B

Welke teams maken kans op de overwinning in Groep B van het EK? Met Spanje, Kroatië, Italië en Albanië belooft deze poule veel spannende wedstrijden. Zal Spanje zijn status als favoriet waarmaken, of kunnen Kroatië, Italië of Albanië voor een verrassing zorgen?

EK voetbal 2024 Groep C

Is Engeland topfavoriet in Groep C op het EK 2024? Bekijk hier alle landen, geweldige odds, spelers om op te letten in Groep C en nog veel meer EK nieuws!

EK voetbal 2024 Groep D

Wie zijn de kanshebbers op het EK in Groep D? Met Frankrijk, Polen en Oostenrijk heeft het Nederlands elftal niet al te gemakkelijk. Wat zijn de kansen van het Nederlands Elftal in Groep D?

EK voetbal 2024 Groep E

België, Oekraïne, Roemenië en Slowakije strijden in Groep E van het EK 2024 om een plek in de knock-outfase. Wie heeft de beste kansen en op welke spelers moet je letten?

EK Voetbal 2024 Groep F

Welke teams maken kans op de overwinning in Groep F van het EK? Met Portugal, Turkije, Georgië en Tsjechië belooft deze poule veel spannende wedstrijden. Zal Portugal zijn status als favoriet waarmaken, of zorgen Turkije, Georgië of Tsjechië voor EK surprise?