Terug
Waar is het EK 2024? | Complete overzicht EK 2024 speelsteden!

EK 2024 Speelsteden

Het EK voetbal doet deze zomer van 14 juni tot 14 juli Duitsland aan, maar in welke steden wordt het EK 2024 eigenlijk gehouden? Hieronder stellen we alle EK 2024 speelsteden aan je voor en geven we ook aan hoe het organisatiecomité tot dit tiental kwam.

Selectie en keuze voor de EK 2024 speelsteden

Toen Duitsland op donderdag 27 december 2018 groen licht kreeg om voor de tweede maal in zijn bestaan en voor de eerste keer als verenigd land het Europees kampioenschap voetbal te organiseren, waren de tien stadions en speelsteden van het EK 2024 reeds bekend. De selectie maakte immers deel uit van het officiële Duitse EK-bid, wat het met ruime meerderheid van de stemmen haalde van dat van Turkije.

Berlijn, Dortmund, Düsseldorf, Frankfurt, Gelsenkirchen, Hamburg, Keulen, Leipzig, München en Stuttgart wisten op dat moment dat ze ook daadwerkelijk de EK 2024 speelsteden zouden zijn. Eerder kregen ze tijdens het selectieproces van de Duitse voetbalbond DFB al de voorkeur boven Bremen, Dresden, Freiburg, Hannover, Kaiserslautern, Karlsruhe, Mönchengladbach en Neurenberg.

En hoewel ook deze steden een stadion met een capaciteit van minimaal 30.000 zitplaatsen huisvesten (de minimumeis van de Europese voetbalbond), schoten ze op andere criteria tekort. Het is er de DFB vooral om te doen het EK voetbal bij zoveel mogelijk Duitsers ‘thuis’ te brengen, wat met deze selectie het beste lukt. De grootste steden van Duitsland zijn namelijk vrijwel allemaal van de partij op het EK 2024!

Overzicht speelsteden EK 2024

Het Europees kampioenschap voetbal in Duitsland begint op 14 juni in München, om op 14 juli te eindigen in Berlijn. Tussendoor doet het toernooi dus nog acht andere steden aan. Maak hieronder kennis met alle speelsteden van het EK 2024. Benieuwd wie waar speelt tijdens het toernooi? Check hier het volledige speelschema!.

Berlijn

Geen van de speelsteden van het EK 2024 is zo in beweging als Berlijn. De dynamische hoofdstad van Duitsland combineert heden en verleden en maakt het tot een boeiend geheel, waarin plaats is voor de vrijste geesten van het land (en ver daarbuiten). Overblijfselen van de Berlijnse muur zijn tastbare herinneringen aan de verdeelde geschiedenis, terwijl het bruisende culturele leven (van de nachtclubs tot kunstgalerijen) het nieuwe elan van de stad onderstreept.

Inwoners: 3.850.809 Speelstad ambassadeur: Kevin-Prince Boateng (oud-international) Plaatselijke delicatesse: Berlinner Weisse (exclusief witbier uit Berlijn) Stadion: Olympiastadion Must-see game: de EK-finale uiteraard!

Keulen

Keulen is van alle EK 2024 speelsteden dan weer dé absolute klassieker. De oudste stad van Duitsland heeft een rijke geschiedenis waarmee het graag te koop loopt. Al is het lastig om dat überhaupt te missen, zeker in de historische binnenstad, met de wereldberoemde Dom als stralende middelpunt. Keulen is ook elk voorjaar de carnavalshoofdstad van Duitsland, wat ook direct diens gemoedelijke karakter verklaart.

Inwoners: 1.092.118 Speelstad ambassadeur: Harald ‘Toni’ Schumacher (oud-international) Plaatselijke delicatesse: Himmel und Erde (hete bliksem) Stadion: RheinEnergieStadion Must-see game: de achtste finale, de eerste knock-outwedstrijd voor de winnaar van groep B.

München

München is bekend van de plaatselijke FC (Hollywood) en natuurlijk het Oktoberfest en bier, véél bier. Maar de hoofdstad van Beieren, prachtig gelegen aan de voet van de Alpen, biedt zoveel meer. Het is een gemoedelijke stad vol traditie en cultuur, waar majestueuze architectuur, moderne gebouwen en uitnodigende Biergarten allemaal hun plek hebben. En dan biedt de regio zelf ook nog heel wat natuurschoon.

Inwoners: 1.578.132 Speelstad ambassadeur: Felix Brych (oud-scheids) Plaatselijke delicatesse: Weißwurst (grijs-witte worst) Stadion: Allianz Arena Must-see game: Duitsland-Schotland, de ouverture van het EK 2024!

Frankfurt

Frankfurt, officieel Frankfurt am Main, is het bruisende hart van de Duitse financiële wereld. ‘Bankfurt’ is een ultramoderne en levendige stad, waar altijd wel wat te doen is. Van de historische oude stad tot musea van wereldklasse en de vele groene stadsparken: er is voor ieder wat wils. En vergeet ook niet omhoog te kijken, naar de enige skyline van Duitsland. Daar heeft het ook de bijnaam ‘Mainhattan’ aan over gehouden, een speelse verwijzing naar het bekende stadsdeel in New York.

Inwoners: 767.609 Speelstad ambassadeurs: Alex Meier (oud-spits Eintracht Frankfurt) & Deborah Levi (bobsleepiloot) Plaatselijke delicatesse: Apfelwein (appelcider) Stadion: Deutsche Bank Park Must-see game: Denemarken-Engeland, de kraker in groep C.

Hamburg

Hamburg heeft de ambitie om de groenste stad van Europa te worden, vandaar dat het ieder jaar groener kleurt. Gelegen aan de oevers van de Elbe betovert de tweede stad van Duitsland naast veel natuurschoon ook met haar historische haven, prachtige monumentale gebouwen en een levendig cultureel leven. De uitgaanswijk St. Pauli, met de wereldberoemde Reeperbahn, is een absolute must-see.

Inwoners: 1.899.160 Speelstad ambassadeur: Patrick Esume (commissaris van European League of Football) Plaatselijke delicatesse: Fischbrötchen (broodje vis) Stadion: Volksparkstadion Must-see game: Nederland-Polen, de openingswedstrijd van Oranje.

Dortmund

Gehard in de staal- en steenkolenindustrie is Dortmund tegenwoordig een speeltuin voor projectontwikkelaars en creatievelingen. Oude industrie heeft plaatsgemaakt voor culturele ontmoetingsplekken, weelderige parken en nieuwbouw, waardoor de stad in het Ruhrgebied een moderner smoelwerk heeft gekregen. En het industrieel erfgoed dat er nog is, heeft vaak een nieuwe bestemming gekregen, zoals de beroemde U-tower. Eens een brouwerij, nu een hip kunstcentrum. Het illustreert de bloeiende kunstscene van Dortmund.

Inwoners: 609.546 Speelstad ambassadeurs: Roman Weidenfeller & Annike Krahn (beiden oud-international) Plaatselijke delicatesse: Taxiteller (bord met curryworst, friet en gyros) Stadion: Signal Iduna Park Must-see game: de tweede halve finale, sowieso een topaffiche.

Leipzig

Net als de plaatselijk voetbalclub heeft Leipzig zich de laatste jaren stormachtig ontwikkeld. De stad van Bach, Duitslands grootste componist, is qua vibe vergelijkbaar met Berlijn: rauw, artistiek en hip. Met dank aan de creatieve elite die zich – mede door de almaar hogende prijzen – vanuit de hoofdstad in Leipzig nestelde en zowel het uitgaansleven als de gastronomie van nieuw elan voorzag. Deze speelstad is dan ook dé hype van het moment, vandaar de bijnaam ‘Hypezig’.

Inwoners: 624.689 Speelstad ambassadeur: Jörg Junhold (bekende Duitse dierenarts) Plaatselijke delicatesse: Gose (biertje uit Leipzig) Stadion: Red Bull Arena Must-see game: Nederland-Frankrijk, de topwedstrijd in groep D.

Gelsenkirchen

Gelsenkirchen is net als Dortmund een echte arbeidersstad, met een vergelijkbare geschiedenis. Ooit bekend om de kolenwinning en hoogovens, vandaar de bijnaam ‘stad van de duizenden vuren’, tegenwoordig eerder om de talloze recreatieve en culturele ontmoetingsplaatsen. Mijnen werden omgetoverd tot attractieparken en artistieke locaties, terwijl op de oude plek van fabrieken groene ruimtes en andere nieuwbouw werd gerealiseerd. Het gaf de stad in het Ruhrgebied direct een speelser karakter, als is het rauwe randje zeker nog aanwezig.

Inwoners: 265.000 Speelstad ambassadeur: Gerald Asamoah (oud-international) Plaatselijke delicatesse: Currywurst (of de eerdergenoemde taxiteller) Stadion: Veltins-Arena Must-see game: Spanje-Italië, een herhaling van de EK-finale van 2012.

Stuttgart

Het hart van de Duitse auto-industrie is gelegen in de glooiende heuvels aan de rivier de Neckar in de sprookjesachtige regio Zwaben. In Stuttgart hebben zowel Mercedes-Benz als Porsche hun hoofdkantoor en een eigen museum. De autostad staat echter ook bekend om zijn vele wijngaarden, waardoor het glas in deze speelstad altijd halfvol is.

Inwoners: 610.563 Speelstad ambassadeurs: Cacau (oud-spits VfB Stuttgart), Niko Kappel (paralympiër) & Eli Seitz (turnster) Plaatselijke delicatesse: Käsespätzle (pasta met veel kaas) Stadion: MHPArena Must-see game: eerste kwartfinale, met mogelijk gastheer Duitsland in actie!

Düsseldorf

Düsseldorf is enkel in naam een dorp (‘dorf’). De hoofdstad van Noordrijn-Westfalen is een moderne metropool en het thuis van de grootste Japanse gemeenschap van Europa. Het is illustratief voor het diverse karakter van de stad, die voor ieder wat wils heeft. Van shoppen in de luxueuze Königsallee (Kö in de volksmond) tot creatief bezig zijn in de kunstenaarswijk Flingern: het kan allemaal. In de oude binnenstad (Altstadt) vind je bovendien de ‘langste bar ter wereld’, refererend aan de meer dan 250 beschikbare bars, discotheken en restaurants.

Inwoners: 653.253 Speelstad ambassadeurs: Martina Voss-Tecklenburg (oud-international), Sandra Mikolaschek (paralympiër) & Selin Oruz (hockeyer) Plaatselijke delicatesse: Altbier (bier van bovengisting) Stadion: Merkur Spiel-Arena Must-see game: achtste finale, met misschien wel Oranje (2D).