Terug
Alle uitslagen op het EK 2024 | LeoVegas

EK 2024: Uitslagen, records en hoogtepunten

Het EK 2024, de 17e editie van het UEFA Europees Kampioenschap, wordt gehouden in Duitsland van 14 juni tot 14 juli 2024. Het toernooi volgt het succesvolle format dat in recente edities is gebruikt. Hier is een overzicht van de indeling en regels:

  • Aantal Teams: 24 nationale teams nemen deel aan het toernooi.
  • Groepsfase: De teams worden verdeeld in zes groepen van vier. Elk team speelt drie wedstrijden in een round-robin formaat. De beste twee teams uit elke groep, samen met de vier beste nummers drie, gaan door naar de knock-outfase.
  • Knock-outfase: De knock-outfase omvat de achtste finales, kwartfinales, halve finales en de finale. Elke wedstrijd is een finale. Als een wedstrijd na 90 minuten gelijk eindigt, volgt er verlenging en, indien nodig, een strafschoppenserie om de winnaar te bepalen.
  • Spelregels: Standaard FIFA-regels zijn van toepassing, waarbij elk team vijf wissels per wedstrijd mag doen. In de knock-outfase is een extra wissel toegestaan tijdens de verlenging.
  • VAR (Video Assistant Referee): VAR zal worden gebruikt om scheidsrechters te assisteren bij het nemen van beslissingen, vooral bij doelpunten, strafschoppen, rode kaarten en andere belangrijke incidenten.

Historie en statistieken

Het UEFA Europees Kampioenschap, bekend als het EK, heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de oprichting in 1960. Door de jaren heen heeft het toernooi veel gedenkwaardige momenten en records gezien. Hier zijn enkele hoogtepunten:

Historische wedstrijdresultaten

De EK-toernooien hebben veel spannende wedstrijden gekend. Een van de meest opmerkelijke was de EK-finale in het jaar 2000, waar Frankrijk Italië met 2-1 versloeg met een gouden doelpunt in de verlenging. Een andere onvergetelijke wedstrijd was de finale van 1976, waar Tsjechoslowakije West-Duitsland versloeg in een strafschoppenserie, beroemd om Antonín Panenka's iconische stiftpenalty.

Topscorers op het EK

Cristiano Ronaldo houdt het record voor de meeste doelpunten in de geschiedenis van het toernooi, met 14 doelpunten. Michel Platini uit Frankrijk staat op de tweede plaats met negen doelpunten, die hij allemaal in het toernooi van 1984 scoorde.

Opmerkelijke records

Grootste overwinning: De grootste overwinning in een EK-wedstrijd is een 6-1 overwinning van Nederland op Joegoslavië in de kwartfinales van 2000.

Meeste doelpunten in één toernooi: Michel Platini's negen doelpunten op het EK 1984 blijven het hoogste aantal doelpunten gescoord door een individu in één EK

Oudste speler: De oudste speler die aan een EK-wedstrijd heeft deelgenomen is Gábor Király uit Hongarije, die speelde op de leeftijd van 40 jaar en 86 dagen tijdens het EK 2016. Mocht de Portugees Pepe spelen op dit EK, dan wordt hij de oudste speler met ruim 41 jaar.

Jongste speler: De jongste speler die op het EK heeft gespeeld is Kacper Kozłowski (Polen), op het EK 2020 met een leeftijd van 17 jaar en 246 dagen.

EK winnaars met een verhaal

Spanje: Spanje is een van de meest succesvolle teams in de geschiedenis van het EK, met drie overwinningen (1964, 2008 en 2012). Hun overwinningen in 2008 en 2012 maakten deel uit van een gouden tijdperk, dat ook de overwinning op het WK 2010 omvatte.

Duitsland: Duitsland heeft ook drie keer het EK gewonnen (1972, 1980 en 1996). Hun overwinning in 1972 wordt vaak herinnerd vanwege het dominante optreden van spelers als Gerd Müller en Franz Beckenbauer.

Italië: Italië's twee EK-triomfen kwamen in 1968 en 2020. De overwinning van 2020 was bijzonder opmerkelijk omdat Italië Engeland versloeg in een spectaculaire strafschoppenserie in het Wembley Stadion.

Wat de EK resultaten ook zullen worden, sensatie is gegarandeerd. Met elke dag honderden EK-weddenschappen ben je bij LeoVegas aan het juiste adres om te wedden op het EK. Bekijk al onze EK promoties, geniet van geweldige odds en kijk of Europa Oranje kleurt. Het EK komt tot leven bij LeoVegas.